Mona Vie ... Zyj zdrowo !!!
- Jagoda Açai
Podstawą receptury MonaVie jest jagoda Açai, rosnąca tylko w Ameryce Południowej, na szczytach ogromnych drzew palmowych w głębi lasów deszczowych Amazonii. Rdzenni mieszkańcy brazylijskiej znają Açai od wieków i traktują ją jako sposób na wszelkie choroby. Współczesne badania potwierdzają wielkie korzyści ze spożywania owocu Açai. Jagoda Açai jest bogata w białko, tłuszcze oraz niezbędne witaminy i minerały. Zawiera także ponad tuzin różnych typów polifenoli, z pośród których najważniejsze są antocyjanidy nadające owocowi jego ciemnoczerwony, głęboko niebieski i fioletowy kolor oraz zapewniające szereg korzyści zdrowotnych potwierdzonych licznymi badaniami. Zawiera również duże ilości błonnika, wysoką ilość niezbędnych dla organizmu aminokwasów, wysoką ilość fitosteroli wspomagających kontrolę poziomu cholesterolu w organiźmie, niezbędną dawkę kwasów tłuszczowych. Açai posiada niską zawartość cukru. Açai w soku Mona Vie posiada najwyższy zarejestrowany wskaźnik antyoksydacyjny ORAC jego wartość to 1027 na każdy gram owocu. Wynik został potwierdzony przez najlepsze w branży labolatoria - Laboratoria Brunswick, badające i oceniające wartość antyoksydantów. Jagoda açai ma następujące właściwości lecznicze:
- Poprawia krążenie i zapobiega miażdżycy,
- Przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów,
- Wspomaga walkę z chorobami serca,
- Działa antyalergicznie,
- Zapewnia większą wytrzymałość i więcej energii na codzień,
- Wspomaga koncentrację,
- Pomaga na sen,
- Wspomaga trawienie,
- Poprawia sprawność seksualną,
- Wspomaga system odpornościowy i profilaktykę antynowotworową,
- Hamuje procesy starzenia organizmu,
- Acerola - wiśnia z Barbadosu
Jest bogata w witaminy i składniki obniżające poziom cholesterolu i ryzyko grzybicy. Spowalnia proces starzenia komórkowego i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń włosowatych, dzięki czemu:
- Wspomaga walkę z gorączką oraz czerwonką,
- Należy do środków ściągających,
- Wspomaga właściwe funkcjonowanie serca,
- łagodzi objawy reumatyzmu,
- Owoc Camu camu
Camu camu posiada największą na świecie ilość naturalnej witaminy C, trzydzieści do sześćdziesięciu razy więcej niż owoce cytrusów. Moc, z jaką camu camu potrafi wzmocnić system odpornościowy i odbudowywać tkankę łączną, jest niemal legendarna. Posiada udokumentowane właściwości środka ściągającego, antyoksydantu i emolientu. Camu camu doskonale przeciwdziała:
- Przeziębieniom,
- Zwyrodnieniom plamki żółtej,
- Chorobom dziąseł i infekcjom jamy ustnej.
- Borówka
Borówki są niezwykle silnym antyoksydantem, znacznie wspomagającym zachowanie młodego wyglądu, zdrowego organizmu oraz bystrego umysłu. Borówki od dawna były używane, aby: - Zapobiegać starzeniu,
- Zwiększać apetyt,
- Wzmacniać naczynia krwionośne,
- Zwalczać kaszel,
- Chronić układ krwionośny,
- Leczyć niestrawność,
- Zapobiegać astenopii i zwyrodnieniu plamki żółtej,
- Poprawiać pamięć,
- Zapobiegać infekcjom przewodu moczowego.
- Morela
Morele zawierają szeroką gamę antyoksydantów oraz niezbędnych składników takich jak błonnik, beta karoten, magnez, żelazo, fosfor, potas i witamina C. W ich skład wchodzi również kwas salicylowy - główny składnik aspiryny. Składniki odżywcze w moreli potrafią obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wylewów, zaćmy i niektórych nowotworów. Błonnik rozpuszczalny utrzymuje odpowiedni poziom cukru w krwi i wpływa dodatnio na stabilność organizmu. Morelę wykorzystuje się w przypadkach: - Zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej,
- Chorób serca i układu krążenia,
- Profilaktyki antynowotworowej.
- Chorób prostaty
- Aronia
Sok z aronii charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjaninów i związków flawonowych - pięć do dziesięciu razy więcej niż sok z żurawiny. Bogate składniki odżywcze soku takie jak antyoksydanty, polifenole, witaminy i minerały zawierają związki chemiczne wspomagające walkę z rakiem i chorobami serca. Aronia zawiera ponadto ważne dla zdrowia mikroelementy i bywa używana jako składnik diety przeciw cukrzycy. Najważniejsze składniki odżywcze aronii: - Polifenole,
- Antocyjaniny,
- Kwas chinowy,
- Witaminy,
- Minerały,
- Związki flawonowe.
- Żurawina
Jest bogata w czynne substancje roślinne i proantocyjanidy zapobiegające osadzaniu się na ściankach przewodu moczowego niektórych bakterii wywołujących infekcje. Właściwości antyadhezyjne żurawiny powstrzymują również bakterie wywołujące choroby dziąseł oraz wrzody żołądka. Żurawiny używano do: - Leczenia niestrawności,
- Poprawiania stabilności organizmu,
- Ochrony przed chorobami prostaty oraz przed rakiem przewodu moczowego,
- Obniżania ryzyka wrzodów oraz chorób serca,
- Poprawy stanu dziąseł,
- Ochrony przed infekcjami przewodu moczowego,
- Kiwi
Naukowcy są zafascynowani właściwościami tego owocu w ochronie DNA komórek przed niszczącym działaniem utleniaczy. Obfitujący w substancje roślinne owoc kiwi zdobył sobie sławę jako środek przeciwzakrzepowy, w swej funkcji ochrony systemu krwionośnego konkurencyjny dla aspiryny i dużo smaczniejszy. Kiwi posiada bogaty zasób witaminy E, A oraz C, mikroelementów i błonnika. Znany jest dobroczynny wpływ owocu kiwi na przebieg leczenia uszkodzeń DNA, problemy ze wzrokiem oraz na choroby układu krążenia. Pochodzącego z Chin kiwi używa się również do: - Regulowania poziomu cholesterolu,
- Obniżania poziomu trójglicerydów we krwi,
- Leczenia i zapobiegania zwyrodnieniu plamki żółtej,
- Usuwania toksyn,
- Ochrony DNA przed wolnymi rodnikami obniżając ryzyko wystąpienia nowotworów.
- Śliwka Liczi
Tropikalna śliwka z południowych Chin wykorzystywana dotychczas jako produkt kulinarny, zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Ten niskokaloryczny owoc zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, tyle błonnika co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem. Badania opublikowane w Toxicology and Applied Pharmacology wykazały, ze liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi. Może równiez pomóc na:
- Dolegliwości układu pokarmowego,
- Poprawę ogólnego samopoczucia,
- Wzmocnienie odporności organizmu.
- Leśna jagoda
Posiada ogromne właściwości antyoksydacyjne. Od dawna stosowana w medycynie jako lek na choroby oczu. Najnowsze badania wykazują, że jej właściwości antyoksydacyjne mogą być efektywną ochroną organizmu przed działaniem wolnych rodników i powstawaniem komórek nowotworowych. Spokrewniona z borówką leśna jagoda wzmacnia naczynia włosowate oka. Znany jest pozytywny wpływ jagody na zwyrodnienie plamki żółtej, kurzą ślepotę oraz schorzenia oka wywołane cukrzycą. Jagód używano dla:
- Uregulowania zaburzeń miesiączkowania,
- Leczenia anginy,
- Leczenia kamieni w pęcherzu moczowym,
- Leczenia wylewów podskórnych,
- Wzmacniania naczyń włosowatych,
- Przeciwdziałania przemęczeniu organizmu,
- Odbudowy i wzrostu kolagenu,
- Zwalczania kaszlu,
- Zwalczania biegunki,
- Przeciwdziałania zaburzeniom trawienia,
- Zwalczania stanów zapalnych.
- Owoc Naszi
Niewiele wiadomo o pochodzeniu tego orientalnego owocu. Przypuszcza się, że pojawił się ponad 3000 lat temu w Chinach. Uprawiano go tam i spożywano przez wieki, a w zamierzchłych czasach mogli go jadać tylko najzamożniejsi chińscy arystokraci. Nashi jest bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i wielu innych niezbędnych minerałów. Posiada również wysoki poziom kwasu foliowego - witaminy B9, niezbędnego do prawidłowej przemiany materii oraz produkcji czerwonych krwinek.
- Suszone śliwki
Są bogate nie tylko w minerały i fenole, ale i w antyoksydanty, dzięki czemu posiadają wyjątkowo wysoki współczynnik ORAC. Proces suszenia śliwek zwiększa zawartość antyoksydantów ponad sześciokrotnie! Naukowcy uważają, że dzięki spożywaniu suszonych śliwek można niezależnie od wieku zapobiegać chorobom wynikającym z procesów starzenia organizmu. Suszone śliwki są szczególnie skuteczne dla:
- Zwiększenia gęstości mineralnej kości,
- Sprawnego funkcjonowania jelit,
- Oczyszczania wątroby,
- Leczenia choroby uchyłkowej jelit,
- Obniżania poziomu cholesterolu,
- Obniżania ryzyka wystąpinia nowotworów związanych z estrogenami, głównie nowotworów kobiecych.
- Owoc Granatu
Sok z granatu jest jednym z najsilniejszych istniejących antyoksydantów. Wykazano jego niezwykłą skuteczność w oczyszczaniu ścianek naczyń krwionośnych z kaszaków. Zawiera więcej polifenoli niż jakikolwiek inny napój. Polifenole w owocach granatu posiadają udowodnione naukowo właściwości, zapobiegające i wspomagające leczenie:
- Ataku serca,
- Udaru mózgu,
- Cukrzycy,
- Zaburzeń ciśnienia krwi,
- Wszelkiego typu zaburzeń funkcjonowania jelit,
- Chorób wywołanych przez pasożyty,
- Infekcji bakteryjnych i grzybicznych.
- Gruszka
- Gruszki znano od wieków. Z całą pewnością uprawiano je 3000 lat temu w zachodniej Azji. Nazywana w starożytności przez Homera "darem bogów", a na dworze Króla Ludwika XIV serwowano ją jako egzotyczne danie. Spożywanie gruszek wpływa korzystnie na:
- Ochronę ogranizmu dzięki antyoksydantom,
- Stan serca,
- Układ nerwowy,
- Zwalczanie zakażeń,
- Przemianę materii,
- Trwałość naczyń włosowatych,
- Proces odbudowy tkanek,
- Leczenie ran i sińców,
- Ochronę błony komórkowej,
- Funkcjonowanie jelit,
- Proces oczyszczania okrężnicy ze szkodliwych stubstancji,
- Ochronę wzroku,
- Utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
- Ciemne winogrona
Składniki soku winogronowego stanowią bardzo silne źródło antyoksydantów potrafiących obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, chorób serca i utraty pamięci. Dobroczynne działanie soku z winogron jest szczególnie znaczące dla:
- Powstrzymywania procesów starzenia,
- Ochrony antywirusowej i antybakteryjnej,
- Ochrony przed zapaleniami,
- Zapewnienia organizmowi potrzebnej dawki antyoksydantów,
- Zapewnienia elastyczności naczyń krwionośnych,
- Dobrej kondycji mózgu, skóry oraz oczu,
- Utrzymywania w zdrowiu układu krwionośnego.
- Jasne winogrona
- Podobnie jak ciemne winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, szczególnie witaminy C oraz błonnika, wspomagając ochronę organizmu przed:
- Chorobami serca,
- Schorzeniami układu pokarmowego.
- Owoc Maracuja
Jest bogaty w błonnik oraz witaminy i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, potas, sód, siarka i witamina B. Historia owocu sięga czasów biblijnych, a współcześnie jest używany jako środek nasenny, uspokajający oraz łagodzący nadpobudliwość u dzieci. Rdzenni mieszkańcy lasów tropikalnych od pokoleń używali tego owocu jako:
- Leku na astmę,
- Środka zapobiegającego chorobom dróg oddechowych,
- Środka do leczenia infekcji przewodu moczowego,
- Łagodnego środka moczopędnego,
- Środka zapobiegającego chorobom serca,
- Jagoda - Goji
Jagoda Goji była od tysiąca lat znana w Chinach jako "szczęśliwa jagoda". Zawiera potężną mieszankę antyoksydantów i polisacharydów, wspomagających działanie systemu odpornościowego. W skład jagody goji wchodzi ponadto osiemnaście aminokwasów i dwiadzieścia jeden mikroelementów. Jagoda goji, podobnie jak açai, jest znana jako środek wspomagający sprawność seksualną. Do licznych dolegliwości, na które pomaga jagoda goji, nauka zalicza:
- Stan ciągłego zmęczenia,
- Bóle głowy,
- Uszkodzone DNA,
- Zapalenie stawów,
- Problemy ze wzrokiem,
- Choroby układu krążenia,
- Bezsenność,
- Zaburzenia funkcjonowania seksualnego,
- Problemy z cerą oraz choroby skóry,
- Odwodnienie.
- Banan
Banany są owocem często niedocenianym. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich znacznych walorów profilaktycznych i zdrowotnych. Banan jest jedynym owocem, który nie rośnie na drzewach ani krzewach, ale na ogromnej roślinie zielnej spokrewnionej z lilią i orchideą. Spożycie bananów pomaga zapewnić:
- Ochronne działanie antyoksydantów,
- Lepsze ciśnienie krwi,
- Lepszą przemianę węglowodanów,
- Lepszą pracę mięśni,
- Ochronę przed nadmierną kwasowością krwi,
- Lepszą przemianę białka,
- Poprawę koncentracji i pamięci,
- Odpowiednią dawkę energii,
- Zaspokoić zapotrzebowanie na cukier,
- Poprawę nastroju,
- Ochronę przed chorobami serca,
- Lepszy sen,
- Ulgę przy biegunce i zaparciach,
- Zwiększenie produkcji kolagenu,
- Uspokojenie nerwów,
- Łagodzenie chorób wrzodowych.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL